Poveste terapeutica – Limbuta neascultatoare a lui Peticel

 

http://jucarii-vorbarete.ro/produs/vorbesti-prin-povesti/

Image

Limbuta neascultatoare a lui Peticel

Recomandari terapeutice: tulburare de pronuntie (dislalie), stima de sine scazuta ca urmare a dificultatilor de comunicare
Obiective: imbunatatirea capacitatii de pronuntie, dezvoltarea increderii in fortele proprii, stimularea dorintei de schimbare prin acceptarea unui sprijin din exterior (sedinte de logopedie)
Varsta recomandata: 4 -7 ani

Peticel era un pisoi tare dragalas. Avea blanita alba, iar pe ici pe colo aparea cate o pata neagra de diferite forme: una semana cu o para, alta cu o ratusca, iar alta cu o floare. Tare era mandru Peticel de petele lui negre, dar cel mai mandru era de pata aceea rotunda care o avea pe botic.
Lui Peticel ii placea sa colinde aleile parcului de langa casa lui si sa priveasca fluturii care dansau zglobii in jurul florilor abia deschise. Cand vedea motaneii de varsta lui alergand dupa vreun ghem de ata sau jucandu-se de-a prinselea prin copaci, zambea usor si scotea un mic suspin. Daca se intalnea cu vreo pisica cunoscuta, nu saluta, ci doar ii zambea larg cu boticul lui cel frumos si patat. Dar de ce oare Peticel nu se juca impreuna cu celelalte pisicute si de ce nu saluta el oare politicos? Am sa va spun secretul lui. Peticel avea o limbuta tare neascultatoare. Ori de cate ori Peticel dorea sa spuna ceva, limbuta i-o lua inainte si iesea repede din gura printre dintii lui de lapte, astfel ca desi Peticel voia sa vorbeasca frumos, cuvintele pe care le spunea sunau tare ciudat, iar lui ii era rusine de felul in care vorbea. Odata, pe cand statea el in parc admirand fluturii, a auzit un cantec foarte frumos. S-a uitat atent sa vada cine canta si a vazut pe o creanga, sus intr-un copac batran, o pasare mica. Era o privighetoare. S-a uitat atent la ea si s-a intrebat cum poate ea care e atat de mica sa cante atat de frumos, dar mai ales cum poate face ca limba s-o asculte si sa nu iasa printre dinti sau sa se incurce prin gura. A stat si a ascultat-o ore in sir pe micuta pasare, iar cand aceasta si-a terminat concertul, Peticel nu s-a putut abtine sa nu o aplaude cu putere. Pasarea, care pana atunci nu il observase, a coborat pe o creanga mai jos, ca sa-l vada mai bine pe Peticel.
–    Buna, pe mine ma cheama Lili, privighetoarea. Ma bucur ca ti-a placut concertul meu.
Peticel inca uimit de muzica frumoasa a privighetoarei a uitat ca nu vorbeste corect si i-a spus acesteia:
–    Buna, eu sssunt Petitel. Tale flumos ai mai cantat!
–    Si tu ai putea canta la fel de frumos ca si mine, daca ai invata cum sa-ti stapanesti
limbuta si ai face exercitii de vorbire in fiecare zi.
–    Eu? intreba mirat Peticel.
–    Da, tu si sunt sigura de asta.
–    Dar eu nu ssstiu cum sssa fac ca limba sssa ma asssculte si niti nu am cantat vleodata.
–    Uite cum o sa facem, o sa ne intalnim in fiecare zi in locul acesta si vom face exercitii
de vorbire. Am sa te invat cum sa-ti controlezi limbuta.
–    Bine, am ssssa vin in fiecale zi sssa invat, spuse Peticel bucuros.
Si  privighetoarea s-a tinut de cuvant. L-a invatat pe Peticel sa faca exercitii pentru limbuta lui cea neascultatoare. I-a aratat cum sa faca gimnastica cu limbuta:  sa-si atinga nasul cu limba, sa scoata limba afara sub diferite forme, sa o puna in spatele dintilor de jos si sa sufle aerul printre dinti ca sa-l poata spune pe S corect, sa o puna in spatele dintilor de sus si sa faca varful limbii sa vibreze cand il spune pe R si multe alte exercitii frumoase.
Dupa ce a facut mai multe exercitii Peticel era foarte bucuros ca in sfarsit isi putea controla limbuta asa cum voia el. Acum vorbea foarte frumos. Nu ii mai era rusine sa vorbeasca cu celelalte pisicute si nici sa salute politicos. A invatat chiar sa si cante si canta asa de frumos, incat de multe ori privighetoarea venea sa-l asculte. Daca veti asculta atenti seara si veti auzi un pisoi cantand foarte frumos, sa stiti ca este Peticel.

Intelegerea mesajului povestii
De ce crezi ca pe pisoiul din poveste il cheama Peticel?
Dar de ce nu se juca Peticel cu celelalte pisicute si de ce nu saluta el politicos?
Care era secretul lui Peticel?
Cine l-a invatat pe Peticel sa-si controleze limbuta?
Cum l-a invatat privighetoarea sa-si controleze limbuta?
Cum s-a simtit el cand a invatat sa vorbeasca frumos?
Ti-ar placea si tie sa faci exercitii pentru limbuta ca sa poti vorbi si tu la fel de frumos ca Peticel?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: